De jeugd van tegenwoordig?
![De jeugd van tegenwoordig?](https://tijdvoorseksualiteit.nl/images/600/1669127150_Esther-Nijhuis-witte-jas-1-1.jpg)
We leven in verontrustende tijden, op allerlei gebieden. Het lijkt me geen pretje om nu jong te zijn en te moeten nadenken over je toekomst. Een huis en een gezin stichten is niet meer vanzelfsprekend. Hoe ziet de wereld eruit over tien, twintig of vijftig jaar?
Neem als voorbeeld het abortuscijfer. Na jarenlang stabiel te zijn rond de 32000 abortussen per jaar, is het aantal abortussen in 2022 en 2023 ieder jaar toegenomen. Ruim 8000 extra abortussen zijn er verricht in Nederland in 2023, ten opzichte van twee jaar eerder. In totaal ging het om ruim 39000 afbrekingen. Een duizelingwekkend getal. Deze toename is vooral toe te schrijven aan Nederlandse vrouwen tussen de 25 en 35 jaar oud. Dat staat in het onderzoek vorige week werd gepubliceerd door de Rutgers stichting.
Rutgers vroeg vrouwen die begin dit jaar een abortuskliniek bezochten, naar hun anticonceptiegebruik. Opvallend was dat 41% van de vrouwen überhaupt geen methode had gebruikt om zwangerschap te voorkomen in de maanden voor de onbedoelde zwangerschap. Van de vrouwen die wel iets hadden gebruikt, had een derde de kalendermethode gebruikt, 5% deed aan “terugtrekken” en 22% had de morning-after pil geslikt. Nou is de morning-after pil volgens mij geen anti-conceptie, maar post-conceptie, maar dat terzijde.
Terugtrekken is een notoir onveilige methode en de kalendermethode is alleen veilig als er gedurende de negen vruchtbare dagen van de cyclus onthouding wordt toegepast. Uit dit onderzoek bleek dat driekwart van de kalendermethode-aanhangers, zich hier niet aan had gehouden. Mogelijk komt dit omdat de natuur het zo geregeld heeft dat een vrouw meer zin heeft in seks als ze vruchtbaar is.
Dat anticonceptie uit is, merken ze ook bij de GGD, waar steeds meer SOA testen worden verricht, met positief resultaat.
Met mijn clubje seksuologen hebben we deze zorgelijke ontwikkeling besproken en gefilosofeerd hoe het komt dat twintigers en dertigers zich zo onverantwoordelijk gedragen op seksueel gebied. Er werd gespeculeerd dat het met gebrekkige voorlichting te maken heeft. De “Ik vrij veilig of ik vrij niet” -campagnes van de overheid zijn al jaren niet meer te zien. Seksuele voorlichting geven op scholen is als lopen op een mijnenveld. Daar branden onderwijzers hun vingers liever niet aan. Maar misschien is dat soort voorlichting ook ouderwets? De jeugd van tegenwoordig haalt haar informatie liever van internet. Ze doen hun eigen “onderzoek”.
Misschien is dit nog een nawee van de coronapandemie, waarin jongeren onevenredig de dupe zijn geworden van overheidsmaatregelen die achteraf matig gefundeerd bleken te zijn. Het vertrouwen in overheid en autoriteiten is hierdoor afgenomen.
Feit is dat onzorgvuldig seksueel gedrag onder twintigers en dertigers leidt tot meer SOA’s en zwangerschapsafbrekingen. Hoe kunnen we dit gedrag beïnvloeden? Wie het weet mag het zeggen.