Pijn bij het vrijen

Pijn bij het vrijen

Pijn bij gemeenschap wordt dyspareunie genoemd. Meestal treedt de pijn op bij de ingang van de vagina, als de penis in de vagina wordt gebracht. Soms neemt de pijn na enige tijd af, maar niet altijd. Veel vrouwen denken dat een beetje pijn erbij hoort, of dat het de eerste keer altijd pijn doet. Dat is niet waar.

Als de bekkenbodemspieren ontspannen zijn, er sprake is van voldoende seksuele opwinding en vochtigheid, en als de huid van de vulva gaaf is, zou er geen sprake moeten zijn van pijn bij de seks. Als seks wel pijn doet, en je gaat toch door met vrijen, ontstaat vanzelf een verminderde opwinding, raakt de bekkenbodemspier overspannen en soms gaat zelfs de huid van de vulva kapot, of ontstaan er schimmelinfecties. Daardoor is het vaak lastig om te achterhalen hoe de pijn is begonnen.

 

 

 

Pijnvrij vrijen

Er zijn over het algemeen drie pijlers waaraan gewerkt moet worden om pijnvrij te kunnen vrijen:

1: de bekkenbodem:

De bekkenbodem is een spier die rond de ingang van je vagina, anus en plasbuis loopt. Door deze aan te spannen kun je bijvoorbeeld je plas of windjes ophouden. Heb je een onveilige jeugd gehad, of nare dingen meegemaakt als kind, dan kan het zijn dat je bekkenbodemspier altijd aangespannen is. Dit heb je meestal niet door. Bij pijn span je de bekkenbodemspier automatisch aan. Als dat vaak genoeg gebeurt, spant je bekkenbodem zelfs al aan bij dreiging van pijn. Dit is waardoor pijn bij het vrijen vaak steeds erger wordt als je doorgaat met vrijen. Stap één in de behandelingvan pijn bij het vrijen is de bekkenbodem tot rust laten komen door geen pijnprkkel of pijndreiging meer toe te staan gedurende een periode van minstens een aantal maanden. Dit noemen we een pijnverbod.


Een goede bekkenfysiotherapeut kan je leren hoe je je bekkenbodem kan ontspannen. Er zijn veel fysiotherapeuten die zichzelf bekkenfysiotherapeut noemen, maar een echte bekkenfysiotherapeut heeft een speciale master opleiding gedaan en is bevoegd en bekwaam om je bekkenbodemspieren te onderzoeken en kan met meetinstrumenten de hoogte van de spierspanning in je bekkenbodem visueel maken, zodat je ook feedback krijgt of je de oefeningen goed uitvoert. Het is belangrijk om een goede klick te hebben. Het eerste consult is meestal een kennismaking en er vindt dan nog geen lichamelijk onderzoek plaats. 

2: de vulvahuid:

Wees zacht voor de huid van je vulva, dat betekent; geen inlegkruisjes, geen strings, alleen onderbroeken van katoen en misschien wel een poosje niet meer scheren. Was de vulva alleen met water, nooit met zeep (ook niet als die er specaal voor bedoeld is, trap er niet in!)

Verzorg iedere avond de vulvahuid met een vaselinezalfje of olie, zoals je ook iedere dag crème op je gezicht smeert. Ik ben zelf een fan van vitamine E olie, die ook huidherstellend werkt.

Bij terugkerende schimmelinfecties moet je geen antischimmelzalf smeren, of vaginale eitjes inbrengen. Ga naar je huisarts; is het wel een schimmel? Soms is een kweek nodig. De huisarts kan Fluconazol voorschrijven, dat is niet irriterend voor de huid van de vulva, want het is een pil die je slikt.

3: Seksuele opwinding:

Als je de ervaring hebt dat seks pijn doet, heb je geen positieve associatie meer bij seks. Die kun je wel weer krijgen door regelmatig te vrijen gericht op ontspanning en opwinding. Dat lukt alleen als er geen dreiging van pijn is. Ook om die reden krijgen vrouwen die pijn hebben bij het vrijen, als onderdeel van de behandeling een "pijnverbod" of "penetratieverbod". Dat betekent dat er een bepaalde periode niets in je vagina mag gaan, dat is de afspraak! Het is belangrijk dat zowel de vrouw als haar partner begrijpt waarom dit pijnverbod belangrijk is. Het is uitdrukkelijk geen vrij-verbod. Het is juist belangrijk om te blijven vrijen, gericht op genot en plezier. Een orgasme mag wel, want je clitoris zit aan de buitenkant en aanraking hiervan is meestal niet pijnlijk. Dus op doktersadvies: regelmatig fijne seks, eventueel met orgasme, maar zonder pijn of dreiging van pijn! Zo leer je waar het eigenlijk om gaat bij seks: genieten voor twee. 

De behandeling van pijn bij het vrijen is redelijk eenvoudig, maar vergt vaak bijsturing, uitleg en veel geduld. Ook kan ik je als seksuoloog oefeningen geven om je weer te leren wat fijne seks is.