Publicaties

Vooroordelen, we hebben ze allemaal.
Ik werd laatst geïnterviewd tijdens een theatervoorstelling in de Harmonie met als thema: “wel of geen kinderen”. Hierbij werd ik zelf onderdeel van deze progressieve, avantgardistische voorstelling, waarin actrices gekleed in huidkleurig ondergoed rond spetterden in nepbloed en -vruchtwater. Op de achtergrond werden interviews vertoond met mensen van allerlei achtergronden, die een kind wilden, of juist niet, of die er een hadden verloren of hadden laten aborteren.
Het was een bizarre ervaring. Ik kwam in een wereld waar ik misschien een vooroordeel over had, maar ik mocht ontdekken dat we allemaal gewoon mensen zijn. De menselijke ervaring is universeel, dus hoe persoonlijk onze ervaring met het wel- of niet krijgen van kinderen ook is, we hebben er allemaal mee te maken.
Ook mijn interviewster had een vooroordeel, vertelde ze. Over mij. Want hoe kan een seksuoloog ook christen zijn? Of waarom besluit een christen seksuoloog te worden? Ik was blij verrast dat ik dit in de context van deze voorstelling mocht toelichten.
Want wie heeft seks eigenlijk uitgevonden? Wie heeft de organen gemaakt, waarmee we kunnen genieten van seks en ons zelfs kunnen voortplanten? Voor mij is het vanzelfsprekend dat God de mens als seksueel wezen heeft geschapen, met als doel de twee V’s: Voortplanting en Verbinding. Seks voor de voortplanting doen we meestal maar een paar keer in ons leven, dus die tweede V is verreweg de belangrijkste.
Als we belonende seks hebben, komen er stofjes vrij in ons brein zoals oxytocine en dopamine. Dit maakt dat we onszelf verbonden voelen met de ander. Daarom is het ook onmogelijk om seks te hebben zonder gevoelens van verbondenheid. Ik geloof dat God daarom heeft bepaald dat seks thuishoort binnen een verbond. Veel van de problemen met seksualiteit ontstaan doordat enerzijds mensen seks proberen te hebben zonder zich te willen verbinden, en anderzijds omdat ze vergeten dat voor die verbinding, seks een belonende ervaring moet zijn voor beide partijen.
Een orgasme is zo’n beloning, en laat dat nu juist het probleem zijn bij heteroseksuele stellen. Bij seks denken we toch vaak aan penis-in-vagina (PIV). Van PIV komt 95% van de mannen klaar, terwijl slechts één op de drie vrouwen hier een orgasme door ervaart. Dit heet de orgasmekloof. Gevolg is dat veel vrouwen op den duur geen zin meer hebben in seks. Ook is er weinig kennis van de clitoris, het enige orgaan dat God met maar één doel geschapen heeft: het ervaren van seksueel genot!
Mijn missie als christen en seksuoloog is kennis hierover te verspreiden, zodat stellen voor wie seks voor de V van voortplanting voorbij is, tot op hoge leeftijd kunnen blijven genieten van seks voor de V van verbinding.

Column Introductieartikel
"Er heersen zulke taboes over seks, maar het is heel normaal."
Gynaecoloog-seksuoloog Esther Nijhuis van het Nij Smellinghe ziekenhuis in Drachten wordt de nieuwe zorgcolumniste van het Friesch Dagblad: ‘Er heersen zulke taboes, maar het is heel normaal’
Gynaecologe en seksuologe Esther Nijhuis (46) is de nieuwe columniste van het Friesch Dagblad. Haar doel: de vakgebieden verder op de Friese kaart brengen en daarmee taboes doorbreken. ,,Heel veel dingen zijn niks om je voor te schamen.”
Nijhuis werkt in het Nij Smellinghe ziekenhuis in Drachten en woont in Burgum met haar partner en twee kinderen van twaalf en tien jaar. Zelf is ze opgegroeid in Twente. Haar opleiding geneeskunde volgde ze aan de Rijksuniversiteit in Groningen en ze promoveerde op afwijkende uitstrijkjes die wijzen op het voorstadium van baarmoederhalskanker.
Nu houdt ze zich op haar poli voornamelijk bezig met fertiliteit. Ze werkt sinds 2014 in Nij Smellinghe als gynaecologe, waar ze destijds ook al een poli seksuologie oprichtte. Daarvoor heeft ze een aparte studie gedaan: ,,Ik vind het leuk om mezelf te ontwikkelen en uit te dagen.”
Ze is niet alleen druk op professioneel gebied – Nijhuis is ook actief bij de evangelische gemeente in Kollumerzwaag, waar ze onder andere jeugdwerk doet. En ze zingt daarnaast nog in een bandje. ,,De drummer en pianist zijn huisarts, de gitarist is fysiotherapeut en de bassist verkoopt medische apparatuur. Een artsenbandje dus.”
Geen verhalen voor kringverjaardagen
Als gynaecologe ziet ze vrouwen met allerlei soorten klachten: van overmatig bloedverlies tot afscheidingsproblemen en van incontinentie tot ivf-patiënten. Ook werkt ze van tijd tot tijd op de afdeling verloskunde. ,,Het is heel divers werk en vergt communicatievaardigheden, omdat je mensen in korte tijd op hun gemak moet stellen. Dat vind ik het leuke”, vertelt ze.
,,Er heersen zulke taboes. Over het algemeen komen vrouwen eerder te laat dan te vroeg. Je moet ook best over een drempel heen: het zijn klachten die je niet zo snel op verjaardagen vertelt.”
Omgekeerde puberteit
Zo schamen veel vrouwen zich voor problemen met de overgang. ,,Vrouwen tussen ongeveer 42 en 45 jaar komen in een soort omgekeerde puberteit. Veel vrouwen vallen uit op hun werk, want biologisch gezien takelen vrouwen na hun 52ste af. Maar er wordt nauwelijks over gesproken, het is een groot taboe”, zegt Nijhuis.
Ook op het gebied van vruchtbaarheidsproblemen heerst schaamte – terwijl toch 1 op de 6 paren te maken heeft met dit soort klachten, vertelt ze. ,,Als je bijvoorbeeld pas na je 32ste begint, dan ben je eigenlijk aan de late kant. Juist in de fase van je carrière zou je ook een gezin moeten starten. Dat zijn ook wel leuke, interessante dilemma’s: het werkt de ongelijkheid tussen man en vrouw in de hand, want als vrouw draag je het kind.”
Geen zorgen: heel veel vrouwen hebben vrouwenproblemen
Naast gynaecologie wil ze ook graag seksuologie verder promoten in Fryslân. Op dat gebied is al wel redelijk veel gaande, vertelt Nijhuis. Maar ook hier overheerst de stilte. ,,Zorgverzekeraars zien het niet echt als een probleem. Ik denk dat dat met taboes te maken heeft”, vertelt ze.
En daar zijn er veel van: ,,Bijvoorbeeld jonge meiden die pijn hebben bij het vrijen, denken vaak dat dat normaal is. Dat is eigenlijk al een probleem, dat ze daar geen hulp voor zoeken.” Daarbij is seks ook erg op mannen gericht, wat ook tot problemen voor vrouwen kan leiden. ,,Een grote onbekende is dat er verschillende vormen van seksueel verlangen bestaan.”
Nijhuis wil via haar werk – en columns – graag duidelijk maken dat heel veel vrouwen issues hebben en dat al die schaamte overboord kan. ,,Ik wil graag laten weten dat het heel normaal is en dat er hulp voor is.”
Kunst, vrouwelijkheid en schaamte
Begin dit jaar mocht ik met journaliste Anna Lillioja naar een voorstelling van Kinke Kooi in het Fries Museum. Deze Friese kunstenares, wiens werk pas later werd ontdekt, maakt zeer vrouwelijke, zinnelijke kunst. Haar kunst was aanleiding voor een mooi gesprek tussen mij en Anna over het vrouwelijke, seksualiteit en schaamte. Het artikel dat ze ervan schreef werd onlangs gepubliceerd in het online kunsttijdschrift mistermotley.nl

Geplande seks is de sleutel tot succes
