Een mager zeventje of een dikke voldoende?

Een mager zeventje of een dikke voldoende?

De Nederlander geeft zijn seksleven gemiddeld een zeven. Dat komt uit het onderzoek “Monitor seksuele gezondheid”, dat recent is gepubliceerd door Rutgers samen met het Centraal Bureau voor Statistiek. Dit is een online steekproefonderzoek onder 15.000 Nederlanders tussen de 18 en 80 jaar. Het voorlaatste onderzoek dateert van 2017.

Een zeven; het is wel een voldoende, maar geen goed. Wat betekent dat precies?

De meeste ondervraagden zeggen erg te genieten van seks, namelijk 91% van de mannelijke - en 70% van de vrouwelijke respondenten. Toch is maar 56% van alle mensen tevreden over hun seksleven, wat minder is dan in 2017, toen 64% van de mannen en 68% van de vrouwen aangaf tevreden te zijn over hun seksleven. Over het algemeen is men wel tevreden over de kwaliteit, maar niet over de kwantiteit. Als we kijken naar frequentie hadden de meeste mensen één tot drie keer seks in de laatste vier weken. Slechts 16% van de ondervraagden haalt twee tot drie keer per week, de “norm” waar veel stellen naar streven.

De Nederlander wil dus vaker seks, want als ze het doen vinden ze het heel fijn, maar waarom lukt het dan niet om vaker te vrijen als beide partners dat willen?

Dat lijkt met prioriteiten te maken te hebben, want in datzelfde onderzoek staat ook dat het percentage dat aangeeft dat seks voor hen belangrijk is, bij mannen gedaald is van 88% naar 75%, en bij vrouwen van 73% naar 50%.

Waarom vinden we seks minder belangrijk dan zes jaar geleden en wat is dan belangrijker geworden? Daarover zegt het onderzoek niets, maar het is interessant om daarover te filosoferen.

Zijn we te druk met werk of opvoedingstaken? Zijn we depressief? Vinden we onze partner gewoon niet meer zo interessant? Of heeft het misschien te maken met onze mobiele telefoon?

Tegenwoordig is het laatste dat mensen aanraken voor ze gaan slapen hun telefoon, en niet hun partner. Is onze telefoonverslaving dan zo veel erger geworden de laatste jaren?

Het aantal mensen dat op sociale media platforms zit is wel sterk toegenomen, van ruim twee biljoen in 2015 naar ruim vijf biljoen in 2024, wereldwijd. Het wordt voorspeld dat dit door zal groeien tot meer dan zes biljoen in 2028. Gemiddeld zitten we twee uur en 20 minuten per dag op deze platforms, maar jonge mensen nog veel langer.

Ik weet niet zeker of er een verband is, maar laten we een experiment doen: De komende vijf jaar raken we onze partner als laatste aan voor het slapen en als eerste als we ontwaken. Laat die mobiel beneden! Ik ben benieuwd wat voor effect dat heeft op de cijfers van de volgende Monitor.