Gemeenschap
U weet wellicht dat ik naast gynaecoloog ook seksuoloog ben, dus de titel boven deze column zou u op het verkeerde been kunnen zetten. Mocht u denken dat deze column over seks gaat, dan moet ik u teleurstellen.
Ik heb het in eerdere columns vaak gehad over gezondheid. Hoe zorg je goed voor jezelf en je lichaam? Wat kan je doen om gezond zwanger (of juist niet zwanger) te worden, of gezond door de overgang heen te komen? Het ging vaak over leefstijl of hormonen, maar de belangrijkste voorwaarde voor een lang en gezond leven is nog nooit aan bod gekomen. Daar komt nu verandering in!
Het zijn namelijk niet je genen, voeding of leefstijl, of je gezondheidsvaardigheden die bepalen of je lang leeft. Nee, het gaat om de kwaliteit van je relaties! Op wie kun je terugvallen?
Uit een tachtig jaar lopend onderzoek van de universiteit van Harvard, ook wel de “geluk studie” genoemd, blijkt dat de kwaliteit van je relaties bepaalt of je een lang, gezond en gelukkig leven zal leiden. Hierbij gaat het niet alleen om liefdesrelaties, maar ook over relaties met vrienden, familie en de gemeenschap waartoe je behoort.
Daar komen we gelijk op een pijnpunt. Hoeveel mensen beschouwen zichzelf als behorend tot een gemeenschap? Steeds minder relaties houden stand. Wie kent echt zijn buren of collega’s? Wie behoort er nog tot een geloofsgemeente? Veel mensen hebben een groot netwerk, maar hebben hun meeste contacten online. Dat is prima zolang je een druk leven hebt en alles loop op rolletjes. Dan heb je ook weinig tijd om echt verbinding te maken met de mensen om je heen. Maar wie bel je als je een ongeluk krijgt, in de schulden raakt of te maken krijgt met een ernstige ziekte?
We leven in een snel veranderende wereld met steeds minder zekerheden. Mensen hebben steeds minder steunpilaren om op terug te vallen. We zijn individuen. Iedereen ploetert in zijn eentje voort en we hebben soms weinig oog voor het ploeteren van de ander. Als het echt niet meer gaat, zoeken we professionele hulp. De huisarts is het loket geworden voor allerlei maatschappelijke problemen, waar vroeger een gemeenschap met elkaar voor elkaar zorgde.
Deze week was voor mij een week vol heftige gebeurtenissen. Ik heb afgelopen week meerdere keren gehuild. Verdriet over verlies van een dierbare, verdriet over bepaalde situaties en moeilijkheden, waar maar geen oplossing voor lijkt te komen, zorgen om mensen die mij heel dierbaar zijn.
Dan ben ik dankbaar dat ik mijn pijn niet alleen hoef te dragen. Ik heb een partner, familie, lieve vrienden en een geloofsgemeenschap waar ik toebehoor. Zoek ook een gemeenschap waartoe je wil behoren. Investeer in je naaste, het is van levensbelang!