Hormonofobie?
Onlangs mocht ik een podcast opnemen over anticonceptiegebruik. Die neemt namelijk af, volgens de laatste monitor seksuele gezondheid van Rutgers. Van de vrouwen tussen 18 en 49 jaar die ooit penis-in-vagina (PIV) seks hebben gehad, gebruikt 41% geen voorbehoedsmiddel. Dit heeft meerdere redenen. Natuurlijk zijn er vrouwen bij die op dat moment geen partner hebben of proberen zwanger te worden, maar 32% van deze vrouwen geeft als belangrijkste reden aan geen hormonen te willen gebruiken.
Waarom willen vrouwen geen hormonale anticonceptie meer gebruiken? Is dit een soort hormonofobie? Er gaan op Tiktok allerlei enge verhalen rond over de pil. Je krijgt er kanker van en het maakt je onvruchtbaar (niet waar!). Vrouwen vertellen over bijwerkingen zoals stemmingsklachten en minder zin in seks. Maar de voornaamste reden is waarschijnlijk de wens om zo gezond en natuurlijk mogelijk te leven. Als je dierproef- en PFAS- vrije make-up op je gezicht smeert, waarom zou je dan wel iedere dag een kunstmatig hormoon slikken? Op zich een logische gedachte.
Uit een ander onderzoek van Rutgers blijkt dat 14% van de seksueel actieve vrouwen tussen 18-29 jaar “natuurlijke anticonceptie” gebruikt. Dat kan op verschillende manieren. Van deze groep houdt twee op de drie de cyclus bij (en soms ook de temperatuur en het baarmoederhalsslijm) en vrijt niet tijdens de vruchtbare dagen, of gebruikt dan een condoom. Eén op de drie doet aan het ouderwetse “voor het zingen de kerk uit”. De medische term hiervoor is coitus interruptus.
De kans dat je met deze natuurlijke vormen van anticonceptie toch zwanger wordt in een jaar tijd is in de praktijk ergens tussen de 2 en 38%, afhankelijk van welke methode je gebruikt en hoe nauwkeurig en gedisciplineerd je te werk gaat. Ter vergelijking, bij de anticonceptiepil of een spiraaltje is dit getal tussen de 0,1-0,3%. Stellen die juist zwanger proberen te worden hebben een kans van 85% dat dit na een jaar gelukt is.
Aan deze vrouwen werd in dit onderzoek ook de vraag gesteld: Hoe erg zou je het vinden om nu zwanger te raken? Tot mijn verbazing antwoorde 39% van deze vrouwen dit heel vervelend te vinden.
Hoe kan dit? Hebben deze vrouwen geen biologieles gehad op de middelbare school? Weten ze niet hoe zwanger worden en anticonceptie werkt?
Mijn gedachten gaan onmiddellijk uit naar Anna-Lisa en Douwine van de HAVO in Franeker en hun profielwerkstuk over seksuele voorlichting op de middelbare school. Zij toonden aan dat dit beter moet! Uit bovenstaande cijfers blijkt des te meer hoe hard het nodig is dat hier beter onderwijs over komt. Het is terecht dat ze voor hun profielwerkstuk de juryprijs in ontvangst mochten nemen van de toptalent wedstrijd van de Leeuwarder Courant. Gefeliciteerd, Anna-Lisa en Douwine!