Monkey See, Monkey Do

Monkey See, Monkey Do

Vanochtend stond het ontbijt weer klaar, zoals iedere ochtend. De geur van koffie en warme afbakbroodjes vulde het huis. Er stonden vier bordjes, maar toch zaten er slechts twee mensen aan tafel, mijn man en ik. De kinderen hebben blijkbaar geen tijd voor ontbijt. Als ik mijn ogen dicht doe hoor ik nog het enthousiaste getrippel van blote kindervoetjes die rond zes uur ’s ochtend richting het “grote bed” huppelen. Als ik mijn ogen open zie ik mijn twee pubers met tegenzin en na vijf keer aansporen pas hun bed uitkomen om zich uiteindelijk naar de bushalte te haasten zodat ze nog op tijd komen voor school. Nostalgie overvalt me.

Op Instagram las ik dat we 75% van de tijd met onze kinderen al hebben doorgebracht voor hun tiende verjaardag. Of dat waar is weet ik niet, maar het maakt me wel onrustig. Hebben we in die eerste tien jaar onze kinderen wel genoeg geleerd en voorgeleefd, om zich zullen redden in deze grote boze wereld? Ik ben bang van niet.

Vorige week mocht ik in een PKN gemeente spreken over seksuele opvoeding. Een stuk of tien dappere mensen waren eropaf gekomen. Praten over seks is al moeilijk genoeg, zeker als je conservatief bent opgevoed, laat staan als het gaat over je kinderen! Er ontstonden mooie discussies en het was interessant om te merken hoe ook onder Christenen er heel verschillend wordt gedacht en gesproken over seksualiteit. Iedere ouder worstelt er wel mee. Kinderen zijn nieuwsgierig en gaan vragen stellen. Hoe reageer je dan?

Nu bepaal ik niet wat je je kind moet meegeven over seksualiteit en relaties, maar wat seksuele opvoeding betreft, is het wel belangrijk om daar samen over nagedacht te hebben. Welke boodschap willen jullie aan je kind meegeven?

Seksuele opvoeding begint al vanaf de geboorte. Kinderen krijgen altijd boodschappen mee over seksualiteit van hun ouders, ook (of vooral) als er niet expliciet over wordt gesproken. Kinderen doen niet wat je zegt maar doen wat jij doet. Welk voorbeeld geven jullie? Hoe ga je als partners met elkaar om? Knuffelen jullie elkaar nog? Maar ook, moet je kind verplicht bij Pake op schoot zitten, of Beppe een kus geven bij het weggaan? Wat leert het dan over autonomie over zijn eigen lijf?

Als een kind een vraag heeft, is het er blijkbaar aan toe om het antwoord te horen, dus vertel wat je weet, op een manier die begrijpelijk is voor het kind. Weet je het zelf ook niet? Zoek het samen op! Als jij en je partner niet hebben nagedacht over welke boodschap je over seksualiteit en relaties wil meegeven aan je kind, leert je kind de boodschap die de wereld leert.