Seks onder je 25e
Hij is eindelijk binnen, het onderzoek waar ik al vijf jaar op wacht!
“Seks onder je 25e” is een heel groot onderzoek onder tienduizend jongeren van dertien tot vijfentwintig jaar over allerlei aspecten van seksualiteit. De laatste cijfers zijn uit 2017 en sinds deze week zijn de resultaten van 2023 eindelijk bekend! De samenvatting van het onderzoek is nu te lezen op de website van rutgers.nl.
Een van de dingen die opvalt is de stijging van de leeftijd van de “eerste keer”.
De eerste keer gemeenschap bij heteroseksuele jongeren vindt nu gemiddeld op 18,7 jarige leeftijd plaats. In 2017 was dat nog 18 jaar en in 2012 was dat bij 17 jaar. Op zich een goede ontwikkeling zult u denken, maar de reden daarachter is misschien minder positief. Het heeft mogelijk met drie dingen te maken. Ten eerste de sociale isolatie van jongeren ten tijde van de coronacrisis. Dat heeft de sociale ontwikkeling van jongeren geen goed gedaan. Ten tweede de achteruitgang in sociale vaardigheden door de digitalisering. Kinderen weten heel goed wat ze elkaar moeten appen maar niet goed wat ze moeten zeggen, in “real life”. Dat maakt de drempel nog hoger om lichamelijk contact te maken als je iemand leuk vindt. Ten derde voelen jongeren veel druk om perfecte seks te hebben. Het moet meteen lukken. Ze willen niet teleurstellen. Dat laatste vind ik als seksuoloog wel erg zorgelijk.
Stel je toch eens voor. Je wilt voor de eerste keer gaan vrijen, wat super spannend is, en dan moet het ook nog eens meteen perfect! Dat is toch onmogelijk? Van de stress zou je meteen je erectie verliezen! Klaarkomen lukt al helemaal niet, want je bent veel te gespannen! Het is eigenlijk heel triest dat jongeren zo veel druk ervaren van de wereld om hen heen. Zou het te maken hebben met sociale media, waarin iedereen zichzelf met filters van zijn beste kant laat zien? Niemand post op instagram dat hij met tien nul heeft verloren van het onderste voetbalteam of dat je met je dressuurwedstrijd niet in de prijzen bent gevallen.
Een andere opvallende uitkomst was dat 64% van de jongens en 28% van de meisjes de eerste keer gemeenschap een fijne ervaring vond. Dat betekent dus dat 72% van de meiden het niet fijn vond! Het wordt nog erger, want driekwart ervaarde pijn bij de eerste keer. Dit laatste is echt een probleem!
Het wordt hoog tijd dat we jongeren helpen om zichzelf niet zo serieus te nemen. Dat falen goed is en dat je daarvan leert. Dat je mag aanklooien. Het gaat juist om plezier bij seks, dus als seks pijn doet of niet fijn is, mis je je doel.